4 maart Aanstaande, op dinsdag avond, 20:30 is er op RTL5 weer een nieuw pareltje te zien op televisie, waar ik aan mee heb mogen helpen. Adam zoekt Eva.

Allereerst wil ik het even over de titel hebben. Als orthodox atheïst kwam het kiezen van een bijbelse verwijzing natuurlijk niet uit mijn koker, dat begrijpen jullie wel, maar ergens heb ik er dit keer geen bezwaar tegen.

Voor de ongelovigen onder ons, Adam en Eva waren de eerste mensen op aarde, die nog geen goed en kwaad kenden. God had een paradox voor hen geplant in de vorm van een appelboom, waar ze niet van mochten eten. Pas als ze van de appels zouden eten, wisten ze het verschil tussen goed en kwaad en konden ze inzien dat ze geen appels zouden moeten eten. God heeft zich die dag een bult gelachen.

Adam zoekt Eva gaat over vrijheid van schaamte, vrijheid van denken en gewoon dingen laten gebeuren en in die zin is de titel juist gekozen.

Op een idyllisch eiland, in de Stille Oceaan ergens voor Panama, hebben we naakte mensen op een klein vlotje gedropt, die vervolgens naakter dan een poedel op zoek moesten naar elkaar.

Denk je eens in dat je op een verlaten strand staat, in totale rust, met alleen het kabbelen van de zee die de stilte doorbreekt. Je bent helemaal bloot en je hebt niets om jezelf mee te bedekken.

Je weet dat er iemand anders moet zijn, die wij met de grootste zorg hebben uitgezocht om een zo goed mogelijke match te creëren. Die persoon zou eindelijk wel eens de ware kunnen zijn, dus er hangt veel van af.

Dan, in de verre verte zie je iemand, die op je af komt lopen. Niet meer dan een vage stip, die steeds groter wordt. Die iemand heeft jou klaarblijkelijk ook gezien en elke stap die jullie dichter bij komen zie jij meer, maar die ander ook.

Langzaam maar zeker geef je jezelf helemaal bloot, al voor je een woord met elkaar gewisseld hebt en dan die eerste groet, die stem, die drie zoenen op de wang, die eerste oogopslag, dat eerste ongemakkelijke grapje.

Je leert je elkaar kennen, maar in een hele andere volgorde dan normaal, op een heel andere manier, en dat maakt dit experiment in de liefde uniek. De zoektocht naar ware liefde is nog nooit zo spannend geweest.

Over de inhoud van de eerste aflevering ga ik verder helemaal niets verklappen. Die moeten jullie gewoon allemaal zien.